Gerard Lankelma

“Ik sta weer met mijn poten in de prut. En zo hoort het!”

Stelende mededirecteuren, een faillissement, ernstige gezondheidsproblemen, de economische recessie: als ondernemer kom je soms voor hete vuren te staan. Gerard Lankelma overkwam het allemaal. Maar het bracht hem terug naar waar het allemaal om begon: het ondernemerschap in de zuiverste vorm.

“Je moet gewoon alles pakken! Wij voelen ons nergens te goed voor.” Aan het woord is

Gerard Lankelma, directeur van Lakelma Adviesbureau uit Zuidoostbeemster. Het bedrijf is een vooraanstaand onafhankelijk adviesbureau op het gebied van grondmechanica, funderingstechniek en milieutechnisch onderzoek. Dochter Anne zit vanaf 2010 in de zaak en is verantwoordelijk voor het Bedrijfsbureau. Samen leiden zij het bedrijf dat al meer dan 110 jaar bestaat.

Puinhoop

Anne stond haar vader bij in de afgelopen twee jaar, waarin het bedrijf een vrije val maakte. “Mijn zorg ging primair uit naar mijn vader”, aldus Anne. “Toen hij eind 2010 ernstig ziek werd, bleef zijn prioriteit bij de organisatie. Dat lag voor mij natuurlijk anders.” Gerard werkte zoveel mogelijk door, ondanks dat zijn situatie kritiek werd. “Gedurende de maanden dat hij voor chemokuren in het ziekenhuis lag, zat hij met zijn laptop op schoot te werken. “De verpleegkundigen moesten aan hem vragen of hij even tijd had om van infuus te wisselen,” herinnert Anne zich glimlachend. Gerard huurde voor de dagelijkse gang van zaken een interim directeur in. Dat ging mis. Gerard: “Dat bleek helaas een slechte keuze. Ik ben bestolen van geld en materiaal: het was een grote puinhoop. Er was zoveel schade toegebracht aan het bedrijf dat ik in oktober 2011 heb moeten besluiten de stekker eruit te trekken.”

Wederopbouw

Tegen alle verwachtingen in, herstelde Gerard in dezelfde periode van zijn ziekte en kon het revalidatieproces beginnen. “Revalidatie?” grinnikt hij. “De dokter zei mij rekening te houden met een revalidatieproces van zes maanden. Zes maanden! Als het zes uur zijn geweest, is het veel! Gewoon aan het werk, dat werkt voor mij het beste!”

Hij installeerde zich weer op zijn kantoor aan de Nekkerweg in Zuidoostbeemster, wist zich verzekerd van de steun van zijn echtgenote, dochter en een aantal trouwe medewerkers en ging door waar hij goed in was: een zeer specialistische markt te bedienen en een uiterste geavanceerd product te leveren.

Het bedrijf ging in aantal medewerkers terug van 70 naar 20 man. “Eerlijk gezegd, werkt het nu veel prettiger,” aldus Anne. “Het familiegevoel is terug. We werken weer met zijn allen aan de opbouw van een organisatie. Iedereen is keihard aan de gang, geen oeverloos overleg, gewoon allemaal de schouders eronder!”

Terug naar de kern

Gerard zit weer helemaal in het zadel. “Ik ben terug bij de kern: het ondernemerschap. Ik ben geen manager en ik wil het ook niet worden. Ik sta weer met mijn poten in de prut en daar hoor ik ook. Wij hebben een goede naam in de markt en een hoge gunningfactor.”

Hij bespeurt bij sommige collega-ondernemers een bepaalde matheid. “Ondanks de recessie moet je in jezelf blijven geloven. Ondernemen in goede tijden kunnen we allemaal, maar nu komt het erop aan. Je moet elkaar ook niets aanpraten. En ja, in een tijd waarin meer bezuinigd wordt, zullen niet al je offertes een order worden. Dus dat betekent gewoon dat je nóg meer offertes de deur moet uitsturen. Ga die handel halen.

Ondanks de crisis is er altijd werk. Minder, maar er is werk. En het beetje werk wat er is, dat is voor mij!”

LinXX voor Burrie MEdia
12-7-2012